4. Bölüm - 1980'ler sonrası gelişen reklam sektöründe Sinan Çetin'in ve Plato Film'in yeri
Türkiye’deki reklamcılığın gelişim sürecinde, reklamların fikir yaratıcıları olan ajanslar öne çıkarken, görsel yaratıcıları olan yönetmenler geri planda kalmıştır. Yönetmenlerin geri planda kalmalarına etken olarak görsel reklamcılığın, yazılı reklamcılıktan daha sonra başlaması gösterilmiştir.
1968 yılında TRT’nin yayına başlaması ve 1972 yılında televizyonda ilk kez reklamların yer alması, yönetmenlere duyulan ihtiyacı artırmıştır. Görsel reklamcılığın ilk yıllarında reklamverenler ve reklam ajansları çalışmak için yabancı yönetmenleri tercih etmiş, yerli yönetmenlere çok fazla şans tanımamıştır.
1980’li yıllarda ekonomideki liberalleşme eğilimleri, reklamcılık sektöründe yeni bir dönemin başlamasına sebep olmuştur. Yerli ve yabancı ajans evliliklerinin ortaya çıkmasıyla birlikte sektör daha da profesyonel bir yapı kazanmıştır. Bu dönemde reklam ajansları, reklamlarda ürün tanıtımı yapmak yerine, ürüne marka ve imaj oluşturma yoluna gitmişlerdir. Etkileyici ve çarpıcı reklam yapma isteği, iyi yönetmenlerle çalışılmayı zorunlu kılmıştır. Reklam sektöründeki ilerlemeler daha fazla reklam filmi çekilmesini, artan çekim sayısı ise Türk yönetmenlere şans tanınmasını sağlamıştır. Reklamcılık sektörünün ilk yerli yönetmenleri, dönemin ünlü yönetmenlerinden Tunca Yönder, Tunç Başaran ve Neşet Kırcalı’dır. Bu isimlerin ardından Paul McMillen, Ömer Vargı ve Ali Tara geldi. Ümit Gürsoy ilk plato mantığını oluşturarak reklamcılığın Yeşilçam’dan ayrılıp sektörleşmesine zemin hazırladı.
1990’lı yılların devamında yerli yönetmenler, reklamcılık sektöründe hak ettikleri yerlere gelmeye başladılar. Reklamverenler, çalışacakları ajansı seçerken gösterdikleri titizliği, yönetmen seçiminde de uygulamaya başladılar. Dönemin önemli reklam yönetmenlerinden bazıları; Umur Turagay, Ali Tara, Ezel Akay, Alinur Velidedeoğlu, Kutlu Ataman ve Sinan Çetin’dir.
...devamı.
2 Comments:
Fıratçım, Neşet'in soyadının doğrusu Kırcalıoğlu.
Ah, bir de, Ümit Gürsoy değil, Ümit Gülsoy.
Yorum Gönder
<< Home